Ücretsiz Kentsel Dönüşüm Eğitim Rehberi Başlangıç 1
Herkese merhaba,
Ben inşaat Mühendisi & Avukat Emrah Çavuşoğlu
Kentsel dönüşümle ilgili, bilgi almak istediniz. İnternette çok sayıda video var. Farklı kişiler, birbirinden bağımsız, özel konulara değinmişler. Bir bütünlük yok. Bu videoda serisinde ise, kentsel dönüşümü, baştan sona ve aşama aşama anlatıcam. 5 toplantı, 10 video ve 1 saat süren bir eğitim. Belki aradığınız birçok sorunun cevabını, karşılaşabileceğiniz problemleri anlatıcam. Apartmanınızda, Kentsel dönüşüm için bir toplantı yapacaksanız, bu video serisini toplantıdan önce komşularınıza önerebilirsiniz. Emin olun ayırdığınız bu zamana değecek. “Keşke biri bize bunları anlatsaydı” demek yerine “iyi ki zamanında bunları öğrenmişiz” diyeceksiniz.
Kentsel dönüşüme girmeden evvel, başka bir konuya değinmek istiyorum.
2020 Nisan ayındayız. Evde kalalım diyoruz. Bugün için doğrusu bu. Peki ansızın, evlerinize girmeyin uyarısı gelirse.
İstanbulda, korkulan şiddette bir deprem olursa, bunun bedeli korona virüsten çok daha ağır olacak. Yetkililer de bunu açıkça itiraf ediyor.
Peki, neden depreme hazırlanamıyoruz?
Tecrübelerimden edindiğim kadarıyla, kentsel dönüşümde geç kalınmasının en önemli sebebi, Kentsel Dönüşüm’den yaşadığımız !KORKU! : Toplantılar, anlaşmazlıklar, maddi imkânsızlıklar, yarım kalan inşaatlar, kangren haline gelmiş sorunlarıyla sonunda kentsel dönüşüm mağdurları. Korkudan sonra bilgisizlik veya yanlış bilgiler geliyor.
Bu korku ve bilgi kirliliği, ekonomik nedenlerden daha büyük engel. İşte bu korkuyu, profesyonel bir yaklaşımla aşabilir, kentsel dönüşüm projemizi sağlıklı bir şekilde tamamlayabiliriz.
Öncelikle şunu belirtelim. Ne kadar okusak da, izlesek de, başkalarına sorsak da ; Bu süreci sağlıklı bir şekilde yürütmek için, 3 meslek erbabına ihtiyacımız var. Bir avukat, bir mimar ve bir de inşaat mühendisi . Süreç boyunca olmasa da, 2 defa SPK lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı. Ezbere iş yapmayalım, mutlaka meslek erbabına danışalım. Ki mağdur olmayalım. Bunu neye dayanarak mı söylüyorum?
Kentsel dönüşüm dava dosyaları, genellikle, bu mesleklerden, bilirkişilere gönderiliyor. Bilirkişi raporlarını belirttiğim meslekler hazırlıyor.
Bu 4 mesleğin de, hiç birisi süreci tek başına götüremez. Çünkü her biri farklı uzmanlık alanı.
Naçizane tavsiyem, bu videolar da dâhil olmak üzere, edindiğiniz bilgilerle tek başınıza hareket etmeyin. Çünkü kentsel dönüşüm yapılacak binaya göre, hem sorular hem cevaplar değişiyor. Her projede, ben kendi konularımı, sıfırdan çalışıp değerlendiriyorum. Bina var aşırı çürük hiç zaman yok, bina var aceleye gerek yok. Bina var güçlendirmeden başka çare yok. Bina var, yüksek imar artışı var, üstüne para bile kazanabiliriz.
Bu danışmanlıkları binada oturan birisi yapacaksa, bu hizmetleri ücretsiz yapmasını beklemeyelim. Bunlar, emek zaman ve mesai gerektiren işler. Kimse bu hizmetleri, ücretsiz yapmaz. Yaparsa da bir şeye benzemez.
Haklısınız. Tek bir kişi için, bu kadar danışmanın toplam bedeli, yüksek olurdu. Ama bu danışmanlık ücretlerini, tüm apartmana böldüğünüz zaman, cüzi rakamlar. Mağdur olduktan sonra, avukat ve yargılama masraflarından düşük. İsterseniz mağdur olanlara sorun. Hepsi, keşke zamanında danışsaydık diyorlar.
Kendi binanızda, kendiniz danışman olacaksanız, tavsiye etmem. Hak paylaşımlarında, sonra töhmet altında kalabilirsiniz. Tarafsız birini bulmaya özen gösterin.
Türlü mecralarda kendini “UZMAN” veya “DANIŞMAN” olarak adlandıran kişilere dikkat edin. Hele hele uzmanım diyenler, bu saydığım 4 meslek erbabından biri bile değilse, iki kere düşünün. Kentsel dönüşümde “UZMANIM” demek için, kazanılmış bir sınav veya Yetkin Kurumlar tarafından verilmiş bir belge yok. Hatta siz bile kendinizi, Kentsel Dönüşüm Uzmanı veya Danışmanı diye tanıtabilirsiniz. Kimse size hesap sormaz. Ama kime göre, neye göre uzman.
Ben dahi, İnşaat Mühendisliği yapmış bir Avukat olmama rağmen, verdiğim danışmanlıklarda, yanımda bir “MİMAR” bir de SPK lisanslı, “Gayrimenkul Değerleme Uzmanı” talep ediyorum. Bir de, karar alma süreçlerinde, her şeyi bildiğini zanneden, her öneriye muhalif malikler çıkabiliyor. Kendi tanıdıklarından aldığı, kulaktan dolma bilgiyle toplantıları kilitleyebiliyor. Bu insanlar, toplantıda, alanında UZMAN meslek erbablarını görünce, bir süre sonra pes ediyor.
Normalde büyük inşaat yatırımlarında, bu işleri “PROJE YÖNETİMİ” dediğimiz firmalar yapar. Çok sayıda teknik kadrosu vardır. Bir yatırımcı düşünün arsası var, parası var. Bir inşaat firması ile anlaştı. İşte proje yönetim firması, inşaat firmasından bağımsız, sadakati yatırımcıya olan kontrol mekanizmasıdır. Ancak bu firmalar, kadroları itibariyle, bir apartmanın kentsel dönüşümü için pahalı olabilir. İşte biz burada, kat malikleri olarak, kendi küçük ölçekli proje yönetim grubumuzu oluşturacağız. Ben böyle bir grupla, kavga etmeden, mahkemelere düşmeden birçok projeyi başarıyla tamamladım. Tabi bu danışmanların tarafsız olması gerekir ki bu tarafsızlığın nasıl sağlanacağı konudaki projemi, aşağıdaki videoda belirttim. İzledikten sonra, bakanlığa twitter ve diğer sosyal medya aracılığıyla, siz de tavsiye ederseniz sevinirim.
Özetle bu video serisinde, kentsel dönüşümde size rehberlik ederken, bu 4 mesleğe, neden ve hangi aşamalarda, ihtiyacınız olduğunu anlatıcam. Hazırsanız, bir sonraki videoda kentsel dönüşümde İnşaat Mühendisi’nin önemini izleyebilirsiniz. Videomuzu beğendiyseniz devamı için abone olun, lütfen beğenin ve paylaşın ki, daha fazla kişi bu bilgilere ulaşsın. Dinlediğiniz için teşekkürler.