Kentsel Dönüşüm Rehberi #2 İnşaat Mühendisinin Önermi
- Kentsel Dönüşüm Rehberi #2 ve inşaat mühendisinin önemi
Herkese merhaba,
Ben inşaat Mühendisi __ Avukat emrah Çavuşoğlu
Kentsel Dönüşüm, Giriş videomuzda, 3 meslek erbabına ihtiyacımız var dedik. Bu videoda inşaat mühendisine neden ihtiyacımız olduğunu anlatıcam.
- Öncelikle yapımızın riskli olup olmadığını, ne kadar riskli olduğunu ve nedenlerini anlatıcak. Riskli ise güçlendirilip güçlendirilemeyeceğini, bunlardan hangisini tercih edersek olası sonuçları hakkında bize yol gösterecek. Riskli yapı tespiti yapan firmayı kastetmiyorum. Çünkü bu firma tespiti yaptıktan sonra görevi biter. Bizimle yolları ayrılır. Hakeza !bazı! riskli yapı tespit firmaları, direk müteahhitlere çalıştığı için, binayı riskli çıkarma hedefiyle hareket ediyor. Belki bina riski sınırda, belki bina ilave tedbirlerle güçlendirilebilecek. Bununla ilgilenmiyor. Çürük kardeşim deyip geçiyor. Belki sadece zemini kötü ve zemin iyileştirmesiyle sorun çözülebilecek. Veya zemin kattaki, tek bir kolonda problem var. Tabi bunlar örnek ve varsayım. Gerçekten kurtarılabilecek bir bina ise, yazık günah, neden yıkıp tonla masrafa giresiniz. Anlaşma ihtimaliniz olan müteahhiti değerlendirsin. Bu inşaatı yapmaya yeterli mi, tecrübeli mi bilgili mi? Kadrosu var mı? Daha önceden yaptığı inşaatlara bir gidip baksın. Referansları iyi mi? Belki hiç duymadığınız bir tehlikeden bahsedeyim. Bitişik nizam yapılarda, eğimli arazilerde kentsel dönüşüm yaparken, yandaki binalar için risk oluşuyor mu? Kentsel dönüşüm yaparken bir çok müteahhit veya bina malikinin, yandaki binaları çatlattığı gerekçesiyle, milyonlarca lira tazminata maruz kaldığını duydunuz mu? Bunları değerlendirsin. Ki ben de, sonraki videolarda detaylı anlatıcam.
- Yapının, riskli olduğu tespit edildikten sonra da, inşaat mühendisine ihtiyaç var. Ne yazık ki, ülkemizde bir çok müteahhit, sahada inşaat mühendisi bulundurmaksızın, imalatların sağlamlığını kontrol ettirmeksizin, sadece evrak imzalatarak inşaat yapıyorlar. Yapı denetimlere de şüphesiz güvenmeyin, çünkü bu firmaların da !bazıları! sadece evrak denetliyorlar. Yani sahada fiilen yoklar. Zaten inşaat mühendisine, yeterince kıymet verilmediği için, binalarımız durduğu yerde yıkılabiliyor. Deprem olmadan. Bir mühendisin aynı ilde ve aynı anda, 5 şantiyeye bakma hakkı var. Biri kartalda biri Silivride diğeri Kanlıcada. İşte istanbulda tesadüfen gördüğüm, kentsel dönüşümdeki hatalı bir imalat.
- c) Statik projelerinizi de değerlendirsin. Bazı proje firmaları da, tamamen bilgisayar çıktısı projeleri onaylayıp veriyorlar. İnşaatında, fiilen ve layıkıyla, inşaat mühendisi yoksa. Çürük bir binayı yıkıp, yeniden çürük bir bina yapıyor olma ihtimaliniz yüksek. Zaten şantiyelerde, inşaat mühendisi istenmeme nedeni budur. Asgari güvenlik şartlarını sağlamak, maliyetleri arttırıyor. Artık eskisi gibi kimse malzemeden çalmıyor. İşçilik ve uygulama kalitesinden taviz veriliyor. O da kötü niyetten değil, bilgisizlikten. Bizden söylemesi. Bu arada İnşaat Mühendisi danışmanınız olsun derken, müteahhitin mühendisliğini yapsın demiyorum. Müteahhitin zaten inşaat mühendisi olacak, mevzuat gereği zorunludur. Ancak bizzat sahaya geliyor mu? İmalatları kontrol ediyor mu? Bunu bizim mühendisimiz kontrol etsin. Sadakati müteahhite değil, maliklere olan, parasını maliklerden alan, ayrı bir danışman inşaat mühendisini kastediyorum.
Hani derler ya “MÜTEAHHİT BU APARTMANI, KENDİSİ VE AİLESİ İÇİN ÇOK SAĞLAM YAPMIŞ”. Öyle kontrol edelim.
Hakeza kaba yapının ilerleme süreçlerini, sözleşmedeki tamamlanma tarihlerini kontrol edecek. Bilfiil 24 saat başında bulunsun demiyorum. Ki olabilir. En azından katlar bittikçe, kalıplar kapatılmadan gelip baksın. Tabi bunun sıklığı tercihimize kalmış. İşinde gecikirse, vakitlice müteahhitimizi uyaracak. Müteahhit uyarıyı dikkate almazsa avukatımızı bilgilendirerek, geç kalmadan ihtarname gönderilmesini isteyecek. Müteahhitin haklı bir gecikme nedeni varsa, bize açıklayacak.
- Avukatımız var. Müteahhitle, riskli yapı tespit firmasıyla vs. sözleşme imzalayacağız. Bu sözleşmelerimizin “TEKNİK ŞARTNAME” dediğimiz kısımları var. Sözleşme ekleri var. Eklerde planlar var. Mahal listesi var. İş ilerleme programı var. Ne kadar zamanda, kaba yapının ne kadarı bitecek gibi. Adı üstünde “TEKNİK”. İnşaat tekniği ile ilgili veriler barındırır. İşte bu kısımları avukatımız değil, mühendisimiz veya mimarımız değerlendirecek. Beton C30 mu olsun. Kazık temel mi olsun. Bodrum katta, su yalıtımlı geçirimsiz beton mu kullanılsın. Gibi. Bu örneklere, bir mühendis olarak, sonraki videolarda değinicem.
Bu videoda, inşaat mühendisine danışmanın önemini, sadece birkaç örnekle açıkladım. Daha nice örnekler var. Bunlarla yetinmeyin, ezbere iş yapmayalım, mutlaka meslek erbanına danışalım. Ki mağdur olmayalım. Hazırsanız, bir sonraki videoda, kentsel dönüşümde Mimar’ın önemini izleyebilirsiniz. Videomuzu beğendiyseniz, devamı için abone olun, lütfen beğenin ve paylaşın ki, daha fazla kişi bu bilgilere ulaşsın. Dinlediğiniz için teşekkürler.