Kentsel Dönüşüm Nedir?
“Kentsel Dönüşüm” geçmiş depremlerin acı tecrübelerinden ders almak ve yeni acılar yaşamamak adına yapılmış bir düzenleme olup,6306 Sayılı AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN ile yasal dayanağına kavuşmuştur.
Özellikle, beklenen büyük İstanbul depremine karşı, ülkemiz için hem çok acil bir ihtiyaç, hem de büyük bir fırsattır. Bu dönüşümü yapmak isteyenlere, Devlet’imiz birçok teşvik ve desteği cömertçe sunmaktadır. Ancak, bu büyük fırsat, bazen yanlış yönlendirme ve tercihlerle, yeni sorunları beraberinde getirmektedir. Buna bir de yeni bir kazanç kapısı görülmesi eklenince faydadan çok zarara dönüşebilmektedir.
Kentsel dönüşüm, eş dost tavsiyesi veya internetten okumak gibi kulaktan dolma bilgilerle karar verilmeyecek kadar ciddi bir iştir. Çünkü her proje, kendine has bir takım risk ve ihtiyaçları barındırır. Hukuk alanında da Gayrimenkul, İdare, İnşaat ve İmar Hukuku gibi bir çok alanı, İnşaat alanında ise Statik Geoteknik Mimari Mekanik ve Elektrik gibi bir çok alanı kapsamaktadır. Ekip işidir, uzmanlık işidir. Bu uzmanlık hem İnşaat hem Hukuk alanında kendini göstermektedir.
Öyle ki birçok kişi daha güvenli, daha yeni ve daha değerli bir konuta sahip olmak isterken, yanlış bir tercih ile gerek Hukuki gerek İnşaat alanında “Kentsel Dönüşüm Mağduru” olabilmektedir.
Kentsel Dönüşüm kararı alınmasından, yıkılarak, yeni binanın tamamlanmasına kadar geçen bu sürede, sürecin başından sonuna kadar, mutlaka gerek İnşaat gerekse Hukuk alanında bir uzmandan danışmanlık alınması gerekir. Çıkabilecek İnşaat problemleri veya Hukuki uyuşmazlığın bedeli bu danışmanlığın maliyetinden kat kat fazladır. Projeye göre sözleşme imzalanmalı, sözleşmeye göre İnşaat şekillenmelidir. Bir kuşun iki kanadı gibi bunlardan birinde sorun çıkması mağdur olmanız için yeterlidir.
Seren Hukuk olarak Türkiye’de ilk defa hem İnşaat hem Hukuk alanında, koordineli bir şekilde danışmanlık veriyoruz. Kadromuzdaki İnşaat Mühendisimizle, sürecin başından sonuna kadar, projenize özel teknik detayları inceleyip Hukuki süreci ona göre şekillendiriyoruz. Örneğin: Binanın zemin etüt raporunuzu değerlendiren Mühendisimiz, zemin iyileştirme ihtiyacı varsa masraflarını göz önünde bulundurarak sözleşmenizde bu hususu ayrıntılı olarak işlemektedir.
Unutmamalıdır ki İnşaatın İmalat kalitesi ne kadar önemli ise, İnşaat yapım anlaşması ve yapılırken ki Hukuki İşlemlerin takibi yönetimi ve kalitesi de en az onun kadar önemlidir. Kulak dolgunluğuyla eş dost tavsiyesiyle veya internetten yapılan bir takım bilgilendirmelerin yeterli olmadığı, görülmekte olan çok sayıdaki İnşaat konulu davalar ile bellidir.
Hiç sözleşme yapmamak, kötü bir sözleşme yapmaktan iyidir.
Deprem öldürmez, bina öldürür.
Avukat & İnşaat Mühendisi
Emrah Burak Çavuşoğlu