Kentsel Dönüşüm Rehberi #3 Mimarın Önemi
- Kentsel Dönüşüm Rehberi #3 Mimarın önemi
Herkese merhaba,
Ben inşaat Mühendisi __ Avukat emrah Çavuşoğlu
Kentsel Dönüşüm Giriş videomuzda, 3 meslek erbabına ihtiyacımız var dedik. Bu videoda, neden bir mimara ihtiyacımız olduğunu anlatıcam.
- Kentsel dönüşüm kararını almadan ve resmiyete dökmeden önce, yani yıkım süresini başlatmadan önce, mimarımız bakıcak:
Arsamızın imar durumu nedir? ilave kat hakkımız var mı? Bırakın kat çıkılmasını, eksiliyor mu? Asansör yapılmasının gerekmesi, otopark vs. m2’ler ne kadar küçülüyor ya da artıyor? Kabaca bir maliyet hesabı yapacak. Müteahhite dükkân veya daire kalıyor mu? Çok fazla mı kalıyor, ucu ucuna mı kurtarıyor. Bu bilgiye bağlı olarak, müteahhitle pazarlık edicez. Daire veya dükkan karşılığı. Veya tamamen ücret karşılığı gibi. Bazen öyle teklifler görüyorum ki maliyetini dahi kurtaramıyor. Kötü son kaçınılmaz. Ya da tam tersi, müteahhit laf kalabalığı ile kendine ekstradan yer alıyor.
Unutmayalım ki, müteahhit bize teklif verirken bir “AVAN” proje ve kat plan verecek. Yani projenin son hali değil. Biz bu avan proje ile sözleşme imzalayacağız. Ancak uygulamaya esas olan, belediyenin izin verdiği, projenin son hali ise, belki kabul edilebilir gibi değil. Bir defaya mahsus, ücreti karşılığında mimarımızdan proje isteyeceğiz. Önümüzü net göreceğiz. Bu mimar, arsanın bulunduğu belediyenin huyunu suyunu bilen bir mimar olmalı. Örneğin Levent’te bir iş kulesi belki yapabilirsiniz, ama tarihi yarım adada yapamazsınız. Farklı belediyelerin farklı hassasiyetleri veya izinleri var. Bize rehber olacak, sadece müteahhitin değil, bizim menfaatlerimizi de ön planda tutacak.
- Müteahhitle anlaştık. Ruhsata esas projelerimiz hazırlandı. Bunları kontrol etsin. Tapuda, kat irtifakı ve arsa payı tesis edilirken, mutlaka refakat etsin. Burada brüt m2 net m2 dediğimiz çok karmaşık hesaplar var. Bu hesapların içinde, ortak alanlar var, eklenti alanlar var. Bunu mimarlar bilir.
- Yine inşaat mühendisinde olduğu gibi inşaat süresince, kaliteyi, iş programını kontrol edecek. Yine yeri geldiğinde vakitlice, müteahhiti uyaracak ve eğer uyarılar dikkate alınmıyorsa gecikmeler varsa avukatımızı bilgilendirecek. Biz de buna göre, belki bir ihtarname göndereceğiz.
- Yine inşaat mühendisi gibi, kendi alanına giren teknik şartname, iş programı vs. gibi, avukatın bilmediği konularda, ona destek verecek.
- Yönetim planı hazırlanırken bizi bilgilendirecek. Yönetim planı binanın genleri gibidir. Yani ortak alanları kim ne şekilde kullanacak. Otoparklar, depolar, teras, havuz bahçe vs. Hepsi dükkân sahibine mi ait, yoksa çatı katına mı? Ya da müteahhite. Gibi.
- Binamız bitti. Bize teslim edilecek. Teslim tutanağını imzalamadan evvel, son bir kontrol etsin. Her şey tamam mı? İlerleyen videolarımızda, bu konuya da detaylı olarak değinicem.
Bu videoda, mimara danışmanın önemini, sadece birkaç örnekle açıkladım. Daha nice örnekler var. Bunlarla yetinmeyin, ezbere iş yapmayalım, mutlaka meslek erbanına danışalım. Ki mağdur olmayalım. Hazırsanız, bir sonraki videoda, kentsel dönüşümde Avukat’ın önemini izleyebilirsiniz. Videomuzu beğendiyseniz, devamı için abone olun, lütfen beğenin ve paylaşın ki, daha fazla kişi bu bilgilere ulaşsın. Dinlediğiniz için teşekkürler.